Igår ingen folkomröstning. Idag säger Kataloniens president Artur Mas att den planerade folkomröstningen om självständighet från Spanien kommer att hållas. Omröstningen ska äga rum 9 november men har mött motstånd från regeringen i Madrid och företagsledare i Katalonien.

”Jag har aldrig vägrat att föra dialog. Vad jag vill ha är ett projekt med framsteg för ytterligare europeisk integration för att förbättra vår konkurrenskraft och leda oss ut ur den ekonomiska krisen” säger regeringschefen Mariano Rajoy.

Artur Mas sa vid en presskonferens igår att ett alternativt förslag, en plan B, kommer att presenteras som handlar om ”medborgarinflytande”. Förslaget har dock redan förkastats av det republikanska partiet ERC som kräver omedelbar självständighet.

Enligt uppgifter under tisdagen är blocket splittrat i frågan. Enligt flera spanska medier satt presidenten i regionalregeringen Generalitat, Artur Mas tillsammans med ledarna för ERC, ICV-EUiA och CUP i ett sju timmar långt möte i Palacio de Pedralbes i Barcelona.

Annons

Mas och de övriga partierna har inte kunnat enas om möjliga lösningar för att övervinna det tillfälliga upphävandet av folkomröstningen som Författningsdomstolen har utfärdat.

Det rör på sig, säger Mas som tillägger att regeringen är fast besluten att hålla folkomröstning den 9 november men erkänner samtidigt att det finns sprickor inom blocket.

”Lokalbefolkningen kommer att kunna gå till vallokalerna för att rösta och alla över 16 år kan delta i processen” säger Mas på tisdagsmorgonen.