För att öka tryggheten för stadens företag som har butiker på stränderna kommer väktare att bevaka kusten från tidigt på morgonen.

Dessutom kommer polisnärvaron att vara större under årets högsäsong. 

I våras anlades en brand som brände ner verksamheten för ett företag som hyr ut solstolar i La Carihuela, i Torremolinos. Efter det blossade en debatt om hur dessa företag ska kunna skyddas från vandalism och skadegörelse upp. Eftersom de bedriver sin verksamhet utomhus kan de inte skaffa försäkring. 

Myndigheterna påpekar att problemen oftast uppstår på nätterna när dessa inte är övervakade. Nu har Málagas förening för näringsidkare på stränderna (Aesplayas) adresserat situationen. Trots att de poängterar att det rör sig om enstaka och isolerade fall har de nu bestämt sig för att anlita privata väktare som ska bevaka stränderna från tidigt på morgonen. 

Två patruller

Annons

Vissa av dessa företag anlitar redan privata säkerhetsbolag för att hålla koll på deras butiker under nätterna. Men nu kommer alltså Aesplayas ha två patruller på kustlinjen vid Torremolinos som ska meddela polisen om de ser vandalism eller försök till skadegörelse. 

Enligt föreningens högst ansvarige, Manuel Villafain, har 30 företag anmält att de vill ha tjänsten. Han meddelar också att polisnärvaron kommer att vara högre under nätterna denna sommar. Enligt honom är företagarna nöjda med upplägget och initiativet kommer att pågå fram till oktober.  

Den ökade befolkningen som medföljer högsäsongen kräver ett ökat säkerhetsarbete. Eftersom årets första kvartal hade en ökning med 23 procent i hotellens beläggning har stadshuset redan haft möten med både riks- och lokalpolisen där man förtydligat att mer resurser behövs. 

Under sommarmånaderna kommer sex extra poliser från rikspolisen att vara insatta i kommunen. Enligt inrikesdepartementet kommer dessa att vara nyrekryterade. Även lokalpolisen kommer att öka sin närvaro och patrullera staden i större utsträckning.