Vid midnatt mot söndagen upphör det nationella nödläget i Spanien. Landets regionregeringar har sedan tidigare fått godkännande av centralregeringen hur de vill gå vidare. Under gårdagen berättade Andalusiens regionpresident Juanma Moreno att barer och restauranger med uteserveringar från söndag får ha upp till 100 procents beläggning och upp till 75 procents beläggning inomhus. Det finns ett tak på högst 25 personer när det gäller långbord som kan dukas. Det är ett förslag som väntas röstas igenom under fredagen i regionparlamentet. Moreno betonar att även om det nationella nödläget upphör från söndag så gäller fortsatt ”försiktighet”. Minsta lilla nya utbrott av covid-19 som det rapporteras om kommer att utvärderas. Moreno utesluter inte att nya begränsningar kan komma att införas vid nya utbrott av covid-19.

Av den anledningen kommer Andalusien att upprätthålla akut nivå 2, eller en så kallad ”nivel 2 de emergencia” tills vidare.

Under torsdagen rapporterades det om ett nytt utbrott av covid-19 i Algecíras. En 78-årig man har avlidit i sviterna av covid-19 samt tre personer har blivit smittade. Samtliga var bosatta på pensionatet Zagora. Anläggningen med gäster och personal har nu försatts i karantän.

De tre smittade är en 70-årig kvinna samt två migranter från Afrika, 19 och 24 år gamla, skriver nyhetsbyrån EFE.

Annons

När det gäller biografer, teatrar och auditorier får beläggningen inte överstiga 65 procent av kapaciteten. Utomhusuppträdanden som konserter får ha högst 1.500 personer.

Begravningar och vakor kan ha upp till 60 deltagare utomhus och 30 deltagare inomhus.

Det blir även tillåtet att arrangera tjurfäktningar med en gräns på 50 procent av beläggningen publikmässigt. Fram till nu har gränsen legat på 800 personer men arrangörerna har väntat då det inte finns någon lönsamhet med så lite publik. Med beslutet om 50 procents beläggning kan Plaza de Toros de la Malagueta ha 5.000 åskådare.

Ytterligare klargöranden och bestämmelser i hur den nya normaliteten ser ut kan komma de närmaste dagarna vilket vi berättar om fortlöpande på vårt Twitterkonto.