Utländska residenta turister riskerar att få skattekrav på sig från de spanska myndigheterna trots att det utlysta nationella nödläget tvingade många att vara kvar i landet. Grundregeln 183 dagar gäller även i dessa fall. Det skriver Diario SUR som hänvisar till exempel med utlänningar som blev fast i Spanien under det nationella nödläget fått besked att 183-dagarsregeln gäller. Nationellt nödläge var utlyst i Spanien mellan den 14 mars till 21 juni. Flyg var inställda, och det var omöjligt för många utländska medborgare som EU-medborgare och däribland svenskar som hade övervintrat i Spanien att ta sig hem.

För Spanien är den residenta turismen viktig. Enbart på Costa del Sol är det uppskattningsvis 269.769 utlänningar som betraktas som residenta turister. De äger sitt boende och vistas på kusten under vinterhalvåret med gränsen 183 dagar.

Men vårens nationella nödläge gjorde att många inte kunde återvända till sina hemländer. På så vis passerades regeln 183 dagar som gör att de blir skattepliktiga – i Spanien.

Diario SUR skriver på tisdagen att det finns fall där generaldirektoratet för skatt (Dirección General de Tributos) har gett besked till utländska turister att regeln 183 dagar gäller trots det nationella nödläget som hindrade turister att resa hem.

Regeln 183 dagar gäller alltid. Och den som vistas fler än 183 dagar är skyldig att presentera sin personliga inkomstdeklaration. Det gör att utländska residenta turister i efterhand kan komma att krävas på skatt från Spanien.

Tidningen har även frågat finansdepartementet om vilka kriterier som gäller och departementet hänvisar till tolkningen som generaldirektoratet för skatt gör, det vill säga att de som stannar i Spanien mer än 183 dagar under ett kalenderår blir skattepliktiga.

Beslutet upprör många drabbade som känner hopplöshet och riskerar att betala skatt i efterhand. En som är kritisk är kongressledamoten Carolina España från Málaga. Att tvinga utlänningar att betala skatt i Spanien, som på grund av olika omständigheter fick stanna kvar här för att de inte kunde återvända till sitt hemland är fel, menar hon.

Carolina España talar om en rättslig osäkerhet och om hur regeringen återigen slår ner på den viktiga turismen.

Även den spanske advokaten i Marbella, Ricardo Bocanegra, och grundare till den utländska föreningen för residenta på Costa del Sol (Asociación de Residentes Extranjeros) är orolig för den skada på turismen som detta ger genom att skapa misstro och osäkerhet.

Regeringen visar en total brist på hänsyn mot dessa turister. Enligt Bocanegra är det långt fler residenta turister som stannade kvar på kusten under det nationella nödläget än vad de hade förväntat sig.

Han är förvånad över det stora antal EU-medborgare samt ryska medborgare och folk från arabländerna som stannade då de inte kunde återvända till sitt hemland.