Grottorna i närheten av Malaga har haft en stor betydelse för vår förståelse av den förhistoriska världen. Just nu befinner sig ett stort team från National Geographic i Malagatrakten för att spela in tre dokumentärer som ska visas på kanalen nästa vår. Tidigare denna vecka spenderade de en hel dag i grottorna vid Ardales och på onsdag ska de ner i dem vid Rincón de la Victoria.

Det är långt ifrån första gången som grottorna visas i TV. Tvärtom har de synts i både nationella och internationella produktioner genom åren. Storleken på det team som just nu jobbar förvånade däremot arkeologen Pedro Cantalejo, som har undersökt grottan vid Ardales i 40 år. “Vanligen kommer det fyra eller fem personer men nu är dom 26 stycken. Tre filmteam, ett ljudteam, forskare och vetenskapsmän och till och med ett utomhuskök med två kockar”, berättade han i en intervju med El Español.

Förberedelserna för inspelningarna började redan i maj tidigare i år när ett flertal brittiska och nordamerikanska forskare besökte grottorna. De skulle för National Geographics räkning undersöka om det var värt att resa till Malaga eller inte. Svaret blev ett självklart ja och många av forskarna är kvar på plats under inspelningarna. 

Grottornas väggmålningar debateras

Intresset för området har blomstrat under året och nya fynd har lett till flera internationella vetenskapliga publikationer. En, som Cantalejo skrev själv tillsammans med experter från universiteten i Cadiz samt Köln, kallar grottorna för en av de “rikaste och bäst bevarade” från den paleolitiska perioden i Europa. Där kan man läsa att grottorna var bebodda i olika stadier i mer än 58 000 år. 

Det pågår även en debatt om grottornas många väggmålningar som vissa menar kan lära oss en hel del om relationerna mellan de sista neandertalarna och homosapiens. 

Cantalejo har arbetat med produktionsbolaget sedan maj och nu har alltså inspelningarna äntligen kommit igång. “De har sagt att de spelar in material till tre olika filmer. En om neandertalarna och de första sapiens, en om hur konsten uppstod i regionen och en som är del av en större berättelse om grottor från perioden över hela Europa”, förklarade han.