Idag hölls ett möte med regionens expertkommitté mot torka. 

Ett fjärde torkadekret, arbetsplanen för Drought Plus och nya eventuella restriktioner diskuterades. 

Andalusiens regionspresident Juanma Moreno presenterade innehållet i nästa torkadekret. 

Dagens möte var det tredje sedan kommittén bildades. Moreno inledde det med ett tal där han tackade alla ledamöter för sina uppoffringar när det gäller att bekämpa torkan. Han kallade den en av de “mest intensiva, hårda och envisa torkorna vi haft”. 

Annons

På grund av den historiska situationen, både vad gäller klimatet och politiken, har han uppmanat alla förvaltningar, medborgare och företag att använda så lite vatten som möjligt. Han lovar nu också fler konkreta handlingar och uppger att restriktioner inte bara kommer att påverka medborgarnas dagliga liv utan även jordbruket, industrin och turismen. 

För att exemplifiera problemen som väntar använder han Fuengirola. Där är vattentrycket redan sänkt till den grad att det på flera håll saknas vatten under nattetid. Just nu bor det 90 000 personer i staden, en siffra som kommer att stiga till 200 000 inom de närmaste månaderna på grund av turismen. En liknande utveckling kommer att ske på flera håll längs Solkusten. 

Nytt torkadekret

Nästa torkadekret kommer att godkännas den 29 januari och innebär investeringar på upp emot 200 miljoner euro. Moreno har redan lyft fram några arbeten som kommer att inkluderas. Han hänvisar till avsaltningsanläggningarna i östra Andalusien, som är regeringens ansvar. Det pågående Axarquía-projektet som är budgeterat till 100 miljoner euro. Samt utbyggnaden av avsaltningsanläggningen i Marbella som ska ske i två faser. Det sistnämnda har letts av lokalregeringen men där begär man statligt stöd. 

Bland åtgärderna för Malaga hänvisar Moreno till att anläggningen i Marbella ska öka sin kapacitet till 20 kubikhektometer under året. Därefter ska förbättrade vattenpumpar göra så att vattnet kan omdirigeras efter behov, bland annat i riktning mot provinshuvudstaden. 

Han pratade också om planen på att nyttja portabla avsaltningsanläggningar för att komma åt vatten som finns långt under marken men i regionen har en mycket hög salthalt. Detta ska genomföras av kommunsamväldet på västra Solkusten och ske i Guadalmansa, Estepona, Fuengirola och Trapiche. Förhoppningen är att utvinna 4 kubikhektometer i var och en av platserna. 

Täppa till läckor

Moreno har också bett alla kommunfullmäktige och vattenförvaltare att jobba hårt för att kontrollera och försluta alla möjliga läckor i olika vattenledningar.

Han utesluter inte den “extrema” åtgärden att frakta vatten till utsatta områden med hjälp av båt. De hamnar som inte är i stånd att ta emot sådana leveranser förbereder sig just nu för att klara av det. 

Fler områden på röd nivå

Västra Solkusten och Axarquia ligger redan på röd varning för torka. Det mesta tyder på att även Malaga, som så här långt klarat sig kvar på orange nivå, kommer att hamna i samma situation.