En av de som omkom i helikopterkraschen vid Cortes de la Frontera den 28 januari var en högt uppsatt militär i Albaniens armé. De två männen skulle smuggla närmare ett ton hasch till Spanien då de upptäcktes och senare störtade med helikoptern.

De två männen hade troligtvis flugit från Marocko för att senare flyga in i en elstolpe som orsakade kraschen. Några dagar efter händelsen publicerade den albanska dagstidningen Lajme uppgifter om att en helikopterpilot hade omkommit i södra Spanien.

Enligt nyhetsbyrån Europa Press har Albaniens premiärminister Edi Rama bekräftat att det var en högt uppsatt militär som var pilot på den helikopter som skulle smuggla närmare ett ton hasch till Spanien.

Enligt uppgifter från Albaniens försvarsdepartement ska det röra sig om Sokol Feka som hade varit 18 år i den albanska försvarsmakten varav 15 år som helikopterpilot. Den senaste tiden var han instruktör vid en flygbas i Farka i norra delen av Albanien.

Enligt den albanska regeringen var 40-årige Feka tjänstledig sedan den 12 januari. Han hade inte begärt tillstånd att resa utomlands vilket bryter mot reglerna för de väpnade styrkorna i Albanien.