Narkotikasmugglare, självmordsbombare och terrorister använder sig av allt tyngre vapen. Det gör att spanska inrikesdepartementet nu beställer bättre sköldar och skottsäkra västar för att GEO-polis och Guardia Civil ska kunna skydda sig mot tunga vapen.

Campo de Gibraltar, är namnet på det spanska området närmast Gibraltar. Här är narkotikaligorna mer aktiva än på andra håll och utrustade med Kalashnikov så kallade AK-47:or.

Det är vapen som normalt förknippas med krig men som har hamnar i händerna på tungt beväpnade narkotikaligor och terrorister. De tvekar inte att använda dem mot landets säkerhetsstyrkor.

Det gör att polisen måste se över sin skyddsutrustning.

Annons

En färsk rapport från spanska inrikesdepartementet visar att med kriget i Ukraina precis som på nittiotalet med konflikten på Balkan har den svarta marknaden översvämmats med tunga vapen.

Det har gjort att polismyndigheten Dirección General de la Policía lagt ut anbud om nya sköldar och skyddsvästar som kan motstå tunga vapen och explosioner.

Det är polisen i området Campo de Gibraltar men också i Almería, Granada och Sevilla som ska utrustas med nya sköldar och västar. Den nya skyddsutrustningen ska skydda polis och Guardia Civil i kampen mot organiserad brottslighet, narkotikahandel, kriminella nätverk med koppling till illegal invandring.

Enligt en polisrapport varnas det för självmordsbombare och jihadistisk terrorism som är inriktad på ”våldsamma aktioner där man vill orsaka största möjliga skada bland civilbefolkningen”. Det handlar om sprängämnen laddade med splitter varför ny skyddsutrustning till polisen är av ytterst stor vikt.

Fotnot. GEO-polis är den enhet i Spanien som bekämpar den tunga kriminaliteten.