Det säljs som prissänkt jungfruolja men innehållet kan bestå av en andra pressning eller solrosolja. Nu uppmanar landets främsta olivoljeproducent Dcoop ansvariga tillsynsmyndigheter att granska marknaden.
Problemet har förekommit i Italien och har nu kommit till Spanien.
Olivolja är ett baslivsmedel i Spanien. Det är också en av de produkter som blivit dyrare under perioden med hög inflation. Olivoljan skenade i pris och blev tre gånger så dyrare.
Världens största producent av jungfruolja med en produktion på cirka 200.000 ton uppmanar nu tillsynsmyndigheter och kontrollorgan att granska marknaden då det finns misstankar om bedrägeri.
– Vi har varit tysta i 40 år men så blir det inte i fortsättningen. Tillsynsmyndigheterna måste göra något för hittills har kontrollen varit obefintlig, säger Dcoop:s VD, Antonio Luque, till nyhetsbyrån Colpisa.
– Specifikt handlar det om att många producenter säljer sina produkter som innehåller pressrester eller att solrosolja säljs som billig olivolja.
Enligt Antonio Luque finns det i nuläget inga klara bevis för att ta saken till domstol, men det finns solida indicier och vissa omständigheter som pekar mot att detta inträffar.
Italien brottades tidigare med problemet men det har upphört efter att bättre kontroller infördes. Nu har problemet i stället kommit till Spanien, enligt Luque.
Priset på olivolja har börjat att sjunka efter att ha tredubblats i samband med inflation och torka som gett mindre skördar.
Men först i april eller maj väntas priset på olivolja stabiliseras.
Men Spaniens storproducenter utesluter helt att priserna återgår till samma nivå som före krisen när en liter olivolja kunde köpas för under fyra euro i närmaste livsmedelsbutik.
Spanien står för 50 procent av världens produktion.