Det spanska ytterkantsvänsterpartiet Podemos som är koalitionspartner till det tillförordnade regeringspartiet PSOE beskriver staten Israel för att använda sig av samma terrorism som Islamiska staten, IS.

De senaste dagarna har politiker från Podemos och vänsterorienterade Sumar gjort flera uttalanden efter att konflikten mellan Hamas och Israel blossade upp den 7 oktober.

Det handlar om uttalanden där Israel anklagas för att använda sig av liknande terror som Islamiska staten IS, krigsförbrytelser och folkmord. Ione Belarra, talesperson för Podemos, och Yolanda Díaz, talesperson för Sumar försvarar Hamas med att de inte är några terrorister.

Flera manifestationer har hållits till stöd för Palestina.

Annons

Den spanske t f ministern för konsumentdepartementet och samordnare för vänsterpartiet IU, Alberto Garzón, kräver att Spanien fördömer de israeliska attackerna.

Utspelen från regeringens koalitionspartner fick Israels ambassad i Spanien att gå ut med ett offentliggörande på det sociala nätverket X, tidigare Twitter, med att ”vissa element” inom den spanska regeringen anklagar Israel för att ”ansluta sig till terrorism av samma tillvägagångssätt som ISIS”.

Ambassaden kräver att den t f regeringschefen Pedro Sánchez fördömer uttalandet från regeringskollegerna.

Pedro Sánchez som just nu har bråda dagar med en regeringsbildning i Spanien där han träffat baskiska nationalister har inte gjort något fördömande.

I stället kom ett meddelande från spanska UD som kallar Israels anklagelser för ”falska och ogrundade insinuationer”. I uttalandet står det vidare att varje politiker har rätt i att fritt uttrycka sina åsikter och som representant för ett politiskt parti i ett demokratiskt land som Spanien”.

”Den ståndpunkt som Spaniens regering har med avseende på de terroristattacker som utfördes av Hamas är ett kategoriskt fördömande, krav på omedelbar och ovillkorlig frigivning av gisslan och erkännande av Israels rätt att försvara sig inom de gränser som anges av internationell rätt och internationell humanitär rätt”.

Meddelandet från Israels ambassad i Spanien