Efter att det spanska inbördeskriget hade startat 1936 mobiliserade Sverige och Norge kommittéer för att hjälpa den republikanska sidan i Spanien. Kommittéerna ingick i internationella solidaritetsrörelser som mobiliserades av fackföreningar, politiska partier men även civila eller religiösa organisationer. Detta framkommer i en nyutgiven bok, skriver El Mundo.
Insamlingar under temat ”Spanieninsamlingen” organiserades i Sverige. För pengarna köptes mediciner, kläder och mat som sändes till Spanien för att hjälpa civilbefolkningen. Under våren 1937 inrättades ett fältsjukhus med 100 sängar.
Fältsjukhuset sattes upp i Alcoy utanför Alicante efter att Hälsovårdsministern i den republikanska regeringen, Federica Montseny, föreslagit platsen.
Den skandinaviska expeditionen bestod av omkring 30 personer som arbetade i Alcoy i ett par månader tid innan de återvände till Skandinavien och deras arbetsuppgifter övertogs av spansk sjukhuspersonal. Medan skandinaverna var i Spanien tog de hand om 1.224 patienter, av vilka endast sju dog.
Det är historikern Ángel Beneito som kommer från Alcoy som ligger bakom forskningen kring sjukhuset ”Hospital Sueco Noruego de Alcoy”. Tillsammans med norrmannen Jon Olav Myklebust har man nyligen gett ut boken ”Escandinavos en Alcoi: solidaridad internacional en tiempo de guerra”. Boken beskrivs som ett minne av den tidens svenskar och norrmän i Alicante.
I boken intervjuas tre norska läkare som var verksamma på fältsjukhuset i Alcoy. Genom vittnesmål från soldater, personal och andra samt brev, rapporter och dagböcker har man samlat in information om vad som hände på sjukhuset och den insats som skandinaverna gjorde i området.