2023 är det supervalår i Spanien. Kommunval i maj samtidigt som tretton av landets sjutton regioner håller regionval. Och innan året är slut håller landet allmänna. Spaniens underrättelsetjänst fruktar redan nu för massiva desinformationskampanjer inför valen 2023.

Spanien är på väg mot 2023 som blir ett av de största valåren i landets demokratiska historia. Departementet för nationell säkerhet DSN (Departamento de Seguridad Nacional) förbereder sig redan nu för attacker och desinformationskampanjer från främst Ryssland och nära allierade som kan liknas vid en hybridkrigföring.

Målet är att undergräva, skapa misstro och missnöje.

Underrättelsetjänsten CNI och departementet för nationell säkerhet DSN oroas över situationen med allt omfattande desinformationskampanjer. Vid de senaste fem valen (allmänna valet i november 2019, katalanska valet i februari 2021, valet i Madridregionen i maj 2021, valet i Castilla y León i februari 2022 samt regionvalet i Andalusien 2022) så var det trettio större bluffnyheter som fick stor spridning på sociala nätverk som Twitter, WhatsApp och Facebook.

Annons

Departementet för nationell säkerhet varnar för ökad spridning av påhittat innehåll, vilseledande innehåll eller innehåll som manipulerats.