Spanien tillförordnade hälsominister Alfonso Alonso säger att risken för smittspridning av zikaviruset bedöms vara mycket liten. Gravida kvinnor som tänker resa till länder i Latin- och Sydamerika bör konsultera sin läkare.

I samband med en radiointervju för RNE säger Alonso att Hälsodepartementet ska utarbeta ett protokoll i händelse av zikavirusfall i Spanien så att sjukvårdspersonal är förberedda.

”Hittills har två fall konstaterats i Katalonien och det gäller kvinnor som kom från Sydamerika. Risken är mycket liten att zikaviruset skulle uppkomma i Spanien” säger en tjänsteman på hälsodepartementet.

Zikaviruset sprider sig snabbt på den amerikanska kontinenten och ger oftast bara milda symtom, om några alls. Däremot pekar allt mer mot att viruset kan orsaka svåra fosterskador.

Annons

Spridningen i Syd- och Centralamerika sammanfaller nämligen med en kraftig ökning av antalet barn som fötts med onormalt litet huvud, mikrocefali.

I Sverige smittades en kvinna från Stockholm redan i juli förra året. Symtomen behandlades och kvinnan återhämtade sig väl, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myggan som för smittan vidare heter Aedes Aegypti och är vanlig i samtliga länder i Latin- och Sydamerika förutom Kanada och Chile.

På torsdagen konstaterades ett tredje fall i Spanien. Det gällde en man i Valladolid som var sjuk när han kom från Colombia. Ännu har inte någon blivit smittad i Spanien uppger dagstidningen ABC.