Efter nära tre och ett halvt år efter att covid-19-pandemin startade häver spanska hälsovårdsdepartementet det sista obligatoriska kravet med att bära munskydd vid besök i apotek, vårdcentraler, tandläkare och sjukhus.

Beslutet väntas publiceras i statens officiella bulletin och träda i kraft på onsdag efter ministerrådets möte i morgon tisdag.

Munskyddskravet gäller i fortsättningen på platser där kravet fanns före pandemin, där högriskpatienter vårdas, operationssalar och intensivvården.

Landets tillförordnade hälsovårdsminister José Miñones säger:

Annons

– Världshälsoorganisationen WHO meddelade 5 maj att covid-19-pandemin var över. Efter att vi lyssnat på experter väljer vi att lyfta kravet på munskydd i dessa miljöer.

Spanien hade under covid-19-pandemin några av de mest omfattande obligatoriska kraven. Det var hemkarantän, perimeterkarantän och förbud att passera kommungränsen och obligatoriskt med munskydd i offentlig miljö.

Trots detta hade Spanien höga tal i överdödlig med 11,3 procent under åren 2020 till 2022 jämfört med perioden 2017-2019. Som jämförelse hade Sverige lägst överdödlig i Europa med bara 4,4 procent. Det visar siffror från SCB, Eurostat och olika länders statistikmyndigheter.

Högst överdödlig hade Bulgarien med 19,8 procent.

Att Spanien stängde ner samhället innebar även stora ekonomiska förluster. Italien och Spanien är de EU-länder som fått mest bidrag och lån från EU på grund av pandemin.

Datum med eller utan munskydd

Den 4 maj 2020 införde Spanien krav på munskydd i kollektivtrafiken.

19 maj 2020 infördes kravet på samtliga offentliga platser.

10 februari 2022 lyftes kravet i utomhusmiljö.

22 april 2022 lyftes kravet på munskydd även i offentlig inomhusmiljö.

8 februari 2023 lyftes kravet inom kollektivtrafiken.