Den socialdemokratiska gruppen i parlamentet har lagt fram ett förslag i kongressen att stifta en lag för att främja “nödvändiga åtgärder” för att stärka de “ekonomiska, sociala och kulturella” banden med befolkningen i Nordafrika, huvudsakligen i Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen, Mauretanien och Mali, som är ättlingar till morerna som utvisades från Spanien under sextonhundratalet.
Förslaget syftar till att upprätta ekonomiska förbindelser med dessa “offer för religiös intolerans”.
Socialisten José Antonio Pérez Tapias från Granada menar att det krävs ett “institutionellt erkännande av den orättvisa som en gång drabbade morerna som utvisades från Spanien”. Det handlar om “ett samhälle som drabbades av historisk orättvisa eller av religiös intolerans”.
300.000 personer utvisades från det muslimska kungadömet Granada den 9 april 1609 på order av den spanske kungen Felipe III och duque de Lerma som undertecknade ett dekret.
Presidenten i Junta Islámica de España, Mansur Escudero (bilden) från Córdoba menar att ättlingar till de utvisade morerna bör få spanskt medborgarskap.
“Historiska försummelser som morerna blivit utsatta för måste repareras och likställas med sefardiska judar som redan har beviljats spanskt medborgarskap”, säger Mansur Escudero till dagstidningen ABC.
Han vill att artikel 22.1 del Código Civil, i Civillagen ska ändras så att ättlingar till morerna har samma rättighet till spanskt medborgarskap som sefardiska judar.