Den kommunala fordonskatten IVTM (Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica) varierar en hel del i kommunerna. Med låg fordonskatt och bonusar lockar inlandskommuner till sig hyrbilsföretag och transportföretag som har sina fordon registrerade på platsen.

En sådan plats är Montejaque med runt tusen invånare som ligger i Rondaområdet. Under 2022 var det 2.499 nyregistrerade personbilar och ytterligare 4.055 året innan.

Anledningen är att fordonskatten i Montejaque är den lägsta i hela Málagaprovinsen vilket gör att hyrbilsföretag väljer att registrera sina personbilar där. Även om bilarna inte kör i kommunen.

Ett ”trick” som är lagligt.

Om fordonskatten i Montejaque kostar från 12 till 17,99 euro beroende på fordonets hästkrafter är skatten i Málaga kommun från 65,8 till 138,9 euro.

Det är europeiska motormännens förening AEA (Automovilistas Europeos Asociados) som gjort en sammanställning över 25 ”skatteparadis” med låg fordonskatt, som Diario SUR hänvisar till.

Det finns en lokal skatteregleringslag, Ley Reguladora de las Haciendas Locales, som ger kommuner ett visst manöverutrymme för att höja eller sänka skatten.

Staten fastställer en standard kring lägsta fordonskatten. Kommunerna har sedan fria händer i hur mycket de vill lägga på.