Modernas vaccin mot covid-19 har fått grönt ljus av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och EU-kommissionen. Totalt väntas nu 600.000 vaccindoser levereras till Spanien under de kommande sex veckorna om allt går som det ska. De första doserna kommer om sju eller tio dagar säger hälsovårdsministern Salvador Illa vid en pressträff på torsdagen.

Spanien kan börja vaccinera med Modernas covid-19-vaccin ARNm-1273 nästa vecka.

Det var under gårdagen som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och EU-kommissionen godkände Modernas vaccin mot covid-19. Det gör Modernas vaccin till det andra covid-19-vaccinet att godkännas för användning inom EU.

EU-kommissionen har köpt totalt 160 miljoner flaskor med mRNA-1273 uppdelade i två doser. Som i fallet med Pfizer får Spanien en tiondel av dessa cirka 16 miljoner som räcker till åtta miljoner invånare.

Salvador Illa säger också på torsdagen att en total nedstängning av Spanien som våren 2020 inte kommer att ske trots att utvecklingen av Covid-19 beskrivs som ett stort bekymmer.

Vid en presskonferens har Illa försäkrat att de åtgärder som regionerna vidtar är i ”proportion” till situationen i respektive region. Centralregeringen stöder deras beslut eftersom de grundar sig på ”samordnade insatser”.

I morgon fredag samlas Andalusiens expertkommitté för att ta beslut om vilka nya restriktioner som kan komma att införas.

Fakta: mRNA-vaccin
Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.
Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet.