Partido Popular väntas ta makten i Mijas genom en misstroendeförklaring mot den sittande socialistiske borgmästaren Josele Conzále.

Partido Popular ska enligt uppgifter nått en pakt med Vox och Juan Carlos Maldonado (Por Mi Pueblo).

Misstroendeförklaringen undertecknades vid en notarie och presenterades på onsdagen av PP-ledaren Ana Mata som väntas bli vald till ny borgmästare vid en plenarsession den 2 november klockan 12.

– Vi måste väcka kommunen så att Mijas återigen blir en referens på Solkusten och i Andalusien, säger Ana Mata och fortsätter:

Annons

– Vi vill ha kontroll på ekonomin. Kommunen ska inte vara en en personlig politisk språngbräda och plattform som tjänar PSOE:s intressen.

Vox talesperson Eloy Belmonte säger:

– Nu är det dags att göra något och rädda Mijas från inkompetens och få en kommunstyrelse som arbetar för invånarna i Mijas. Vi måste sätta stopp för den katastrofala förvaltning som PSOE tillåtet i Mijas.

Mata blir den första kvinnliga borgmästaren i Mijas. Ana Carmen Mata har tidigare varit kommunalråd i Fuengirola under 17 år.

Med nio ledamöter från Partido Popular plus tre från Vox och Maldonado når koalitionen majoritet med tretton mandat.

Vid det senaste lokalvalet i maj blev PSOE största parti och fick tio mandat följt av Partido Popular (9), Vox (3), Ciudadanos (2) och Por Mi Pueblo (1).

Att PP sluter en överenskommelse med Juan Carlos Maldonado beskrivs som tungan på vågen för maktskiftet i Mijas.

Sedan de första lokalvalen hölls i Mijas 1979 har Antonio Maldonado, Agustín Moreno, Antonio Sánchez, Josele González och Juan Carlos Maldonado varit borgmästare.