En misstänkt IS-medlem som har haft kontakt med sympatisörer i Tyresö i Sverige för att utbilda och sprida propaganda har gripits i Barcelona.

Mannen misstänks vara medlem i Daesh (IS).

Enligt ett uttalande från Guardia Civil har personen sedan ifjol ägnat sig åt omfattande propagandaaktivitet till förmån för terrorism.

Här grips personen med kopplingar till Sverige. Hamn häktades 19 mars. (Foto: Guardia Civil)

Utredarna har även kartlagt internationella kopplingar mannen har haft i länder som Kanada och Sverige där misstänkta IS-sympatisörer också har gripits, enligt pressmeddelandet från Guardia Civil.

Annons

Guardia Civil hanterar utredningen av ärendet som ligger vid nationaldomstolen i Madrid.

Enligt uppgifter i El País är den gripne 18 år och spansk medborgare. Han ska ha gett instruktioner till de fyra medlemmarna i en islamistisk cell som greps i mars i Tyresö (Sverige).

18-åringen kopplas även ihop till en ung jihadist som greps den 15 december i Ottawa (Kanada) misstänkt för att ha utfört attacker mot det judiska samfundet i Kanada.

Läs mer: Beredskapsnivån för terrorhot fortsatt på 4 av 5

Sedan ifjol har den gripna genomgått en radikaliseringsprocess enligt utredarna. Via krypterade plattformar har han visat sitt stöd för Daesh.

Han har även spridit innehåll om terroraktiviteter utförda vid olika scenarier samt lämpligt material för tillverkning av sprängämnen. Mannens aktiviteter beskrivs som samordnade med målet att locka anhängare till stöd för Daesh.

Gripandet kom efter att spanska utredarna vid underrättelsetjänsten samarbetat med svenska Säpo, franska DGSI (Dirección General de Seguridad Interior francesa) och Europol.

Efter flera år av relativ tystnad har terrorgruppen Islamiska staten, IS. även känd som ISIS, ISIL eller Daesh blivit mer aktiva med målet att attackera judar och andra ”avfällingar”. Med målet att upprätthålla terrorspänningen i väst.