Spanien höjer sin säkerhet efter att minst sex brevbomber har upptäckts. Ett brev innehållande ”splitter” och som bedöms som farligt påträffades vid regeringskansliet La Moncloa för en vecka sedan. Brevet var skickat med vanlig post och adresserat till regeringschefen Pedro Sánchez, bekräftar källor vid Inrikesdepartementet.

Enligt källor till dagstidningen ABC rör det sig om minst sex brev. Breven var adresserade till USA:s ambassad i Madrid, två till Ukrainas ambassad varav ett till ambassadören Serhii Pohoreltsev. Ett upptäckt brev var till ett företag som tillverkar vapen i Zaragoza och ytterligare två som upptäcktes på torsdagen var adresserade till flygbasen Torrejón de Ardoz och Försvarsdepartementet på Paseo de la Castellana 49.

”I väntan på de definitiva provresultaten av de analyser som gjorts tros breven innehålla ett ämne som liknar det som används i pyrotekniska anordningar”, enligt myndighetskällor som ABC hänvisar till.

Spanien befinner sig sedan tidigare på nivå 4 i antiterroristberedskapsplanen. Efter de senaste breven som skickats med vanlig post till flera myndigheter har viss beredskap höjts.

Annons

Breven utreds som möjliga terrorbrott.

En anställd vid Ukrainas ambassad på calle Ronda Abubilla 52 i stadsdelen Hortaleza i Madrid ådrog sig lindrigare skador på höger hand när denne öppnade brevet som exploderade.

Spansk polis misstänker att ytterligare brevbomber är i omlopp riktade mot ukrainska mål eller myndigheter som stöder Ukraina.