På torsdagen inleds arbetet med att tömma lastfartyget OS 35 som tidigare i veckan kolliderade med ett tankfartyg. Fartyget innehåller bland annat eldningsolja, diesel och smörjolja.

Besättningen har evakuerats från fartyget som i nuläget är obemannat.

Myndigheterna befarar en katastrof om skrovet bryts sönder och lasten skulle läcka ut. I området Bahía Catalana finns flera stränder i kommunen La Línea de la Concepción.

Enligt den lokala dagstidningen Gibraltar Chronicle finns det inget i nuläget som säger att skrovet har brutits itu. Det beskrivs som att det har tryckts ihop eller krökts i samband med att fartyget grundstötte på en sandbank efter kollisionen.

Annons

– Oljan kommer att hanteras som avfall och kommer sannolikt att skickas till återvinning, säger regeringskällor i Gibraltar till tidningen. Kontroller tyder på att oljan ombord är väl inneslutet och vi hoppas att lossningen kan börja i morgon bitti (läs torsdag morgon, red. anm.)

Arbetet beräknas ta flera veckor.

På torsdagen rapporterar den spanska dagstidningen ABC att spillolja har läckt ut från fartyget. Det bekräftas också av hamnmyndigheter i Gibraltar.

OS 35 är ett Tuvalu-flaggat fartyg. Tuvalu är en stat i Polynesien i sydvästra Stilla havet. Fartyget är registrerat på Marshallöarna.