En miljögrupp som är baserad i Axarquia, på östra Solkusten, har fördömt tillströmningen av husbilar vid kustbyn Maro i Nerja. De har även klagat på husockupanter som flyttar in i övergivna byggnader i området. 

Gabinete de Estudios de la Naturaleza de la Axarquía (GENA-Ecologistas en Acción) uttalade sig i ett pressmeddelande i måndags. Där säger de: “Under hela januari månad har vi observerat den gradvisa tillströmningen av husbilar som ger intryck av att vara koordinerad och som koloniserar området som om det vore ett “Nomad Land” för vintertid… Antalet fordon beräknas till omkring 50”. 

Enligt gruppens talesperson, biologen Rafael Yus, har vissa av husbilarnas ägare “bosatt sig” under tallarna i Alberquillasområdet i Maro. Han hävdar att de stannar där “under en väldigt lång tid”. Enligt GENA finns det även en stor gemenskap av husockupanter som bosatt sig i en övergiven byggnad i samma område. 

Talespersonen Yus fortsatte med att säga: “I många fall stannar de mer än en natt och blir kvar en obestämd tid. Många gånger i flera veckor. Därför bryter de mot lagen som säger att man inte får övernatta i naturområden”. Han påstår också att: ”Utöver att de bryter som lagen som förbjuder fri camping i ett skyddat naturområde inträffar flera förseelser”.  

Det lokala djurlivet

Annons

GENA hävdar att skyltar i området som påtalar att det är förbjudet att övernatta har vandaliserats och att personer lämnar olika typer av avfall efter sig. Det kan vara matrester, hygienartiklar och miljöfarliga sopor som öppna flaskor med motorolja. 

Miljögruppen säger också att en del av vegetationen har trampats ner och blivit förstörd vilket får stora konsekvenser för det lokala djurlivet. Folk har gjort upp lägereldar som ökar risken för skogsbränder, de fiskar vilket påverkar livet i havet och ljud från musikspelare och festande stör djuren som bor i området. 

GENA vill se att regionsregeringen i Andalusien tar tag i problemet. De uppmanar lokalstyret att “nå en överenskommelse med Guardia Civil och polisen om att regelbundet kontrollera platsen och avlägsna fordon som uppehåller sig där olovligt”. De vill även se att bommar sätts upp på vägen så att fordon inte kan komma fram. 

Regionsregeringen har svarat att “de lämpliga kontrollerna och åtgärderna redan utförs”. De vill dock se ett utökat samarbete där stadshuset i Nerja är med och koordinerar arbetet för att lösa problemet.