Specialister från ett vetenskapligt centrum har hittat mikroorganismer i grottan Cueva del Tesoro i Rincón de la Victoria. Experter betonar det stora vetenskapliga värdet av de svampar och bakterier som som finns i grottan och ber myndigheterna att inte ta bort ”det gröna”. Det handlar om nyttiga mikroorganismer som kan användas som läkemedel skriver dagstidningen Diario SUR.

Det är forskare vid CSIC (Centro Superior de Investigaciones Científicas) som har studerat ”det gröna” som har vuxit till sig i grottan Cueva del Tesoro i Rincón de la Victoria öster om Málaga.

Det som beskrivs som något ”dåligt grönt” är i verkligheten en biologisk nedbrytning som orsakas av svampar och bakterier. Det kan leda till betydande framsteg i den vetenskapliga världen skriver Diario SUR.

Ett forskarlag som leds av Cesáreo Sáiz har kommit fram till att det handlar om nya bioaktiva föreningar som producerar organismer av stort medicinskt intresse. En del av dem är tidigare okända för vetenskapen. Det är bioaktiva föreningar som kan bli till stor nytta för utvecklingen av antibiotika.

Grottsystemet Cueva del Tesoro har nu blivit förklarat som en ”reservoar för den biologiska mångfalden”.

Borgmästaren Francisco Salado (PP) säger i en kommentar att Cueva del Tesoro, förutom att vara ett turistmål i kommunen även är en viktig källa vid forskning.

Svenska Magasinets Ola Josefsson besökte Cueva del Tesoro i tisdags och tog bilden här intill som visar ”de gröna” mikroorganismer som växer i grottan.