Efter flera år av byråkratiska och juridiska strider är anläggningen tillbaka i kommunens ägo. 

Idéer om upprustning finns men det ser ut att dröja. 

Mijas kapplöpningsbana slog upp portarna 1999. Totalt hade den 350 000 kvadratmeter mark som skulle göra staden till ett riktmärke när det gäller sportturism. Till en början gick allt mycket bra. En sommarnatt samlades uppemot 7 000 personer för att beskåda loppen. Anläggningen hade bostäder för idrottare, kontor, en lekpark, barer och restauranger samt en veterinärklinik. 

Men allt eftersom tiden gick började intresset att minska. De med bäst insyn berättar hur den kungliga federationen för hästsport i Madrid, som länge var de som anordnade loppen, började välja andra platser för sina arrangemang. Samtidigt började hästarnas ägare söka sig till andra banor där prispengarna var högre. Ett försök att lägga om anläggningen för hopptävlingar gjordes men företaget som tog över koncessionen valde att avsluta arbetet, något som ledde till en ännu pågående tvist med kommunen i Mijas. 

Annons

Konsekvenserna blev precis som man kunde vänta sig. Allt färre besökte banan och så småningom lades alla tävlingar ner. 2014 var Hippodromen i stort sett livlös. En del verksamheter bedrivs fortfarande där. Mark hyrs ut till ett företag med hästverksamhet och lite annat, men främst har Mijas kapplöpningsbana pratats om som ett byråkratiskt och juridiskt kaos under de senaste 10 åren. 

När anläggningen lanserades skapade kommunfullmäktige företaget Mijas Tourist Resources som skulle driva den. När de sedan ville avveckla företaget och ge tillbaka marken till kommunen började de juridiska hindren. Mijas Tourist Resources gick i konkurs 2018 och sedan dess har banan varit i händerna på konkursförvaltningen.

Sedan 2011 hade företaget dragit på sig skulder nära 4 miljoner till olika leverantörer.

Förra året kunde dock kommunfullmäktige meddela att de återtagit fullt ägandeskap av banan och konkursförfarandet var avslutat. Det innebar att alla skulder likviderades.  

Och nu?

I det senaste kommunvalet lade alla partier fram förslag på hur utrymmet nu ska användas. Alla var överens om att det skulle förbli en plats för idrott. Men förra årets misstroendevotum mot det sittande PSOE-styret har satt käppar i hjulen. 

Mijas styrs nu av en koalition mellan PP, Vox och ‘Por mi pueblo. I deras senaste budget finns inte en enda punkt som nämner Hippodromen. Något som varit föremål för kritik från de andra partierna i fullmäktige. 

Styret menar att problemet är att det skulle kosta 3,5 miljoner euro att åtgärda de skador som finns på anläggningen. ”Hippodromen är plundrad. Under många år har det inte varit någon typ av övervakning där och folk har tagit sig in för att stjäla allt de kunnat. De har tagit fönstren, rören där kablarna gick, golven… Det ser ut som en krigszon, inte ens i Ukraina är det så här,” har finansrådet Mario Bravo sagt.

Sedan i somras finns det övervakning som förhindrar fortsatt plundring av Hippodromen, men Bravo förklarar vidare att ”om vi ville återställa anläggningarna till dess ursprungliga skick skulle vi behöva investera 3,5 miljoner euro.” Hon poängterade att man vill rusta upp området men väljer att avvakta eftersom man inte nått konsensus om det ska fortsätta vara en bana för ridsport eller om det ska bli en annan typ av sportanläggning. 

Hon talade till och med om en möjlighet att utlysa en idétävling för att få fram förslag om hur Hoppodromens framtid ska se ut.