240 migranter, i huvudsak vuxna män, har överförts från Kanarieöarna till Torrox på östra Costa del Sol.

Nu väntar en månad på det fyrstjärniga hotellet Urban Beach i El Morche där personal från Röda Korset ska ta hand om dem.

Nyligen utlyste den spanska regeringen katastrofläge på Kanarieöarna med anledning av flyktingströmmen och att mottagningarna är överbelastade. Mellan fredag kväll och söndag morgon anlände 1.457 migranter till Kanarieöarna, enligt myndigheterna.

Det är departementet för socialförsäkring och migration som på tisdagen förde 240 migranter till El Morche i Torrox kommun, skriver Diario Sur.

Annons

Tidningen har intervjuat två av dem. Hassan, 27 år från Marocko, och Ismael, 17 år från Senegal. Ingen av dem ser någon framtid i sina hemländer.

Hassan nådde Lanzarote efter en tre dagars resa, 860 kilometer lång, med båt från kusten söder om Sahara.

– Jag riskerade mitt liv. Men lönen i mitt land går inte att leva på. Jag kommer att söka humanitär asyl, säger Hassan som studerat spanska tre år i Marocko.

Ismael säger till Diario Sur att han avslutat grundskolan och har sin pappa i Murcia. Pappan har skickat pengar så att han kunde ta sig till Spanien, en resa på 1.400 km. Hans bror befinner sig på ett center för minderåriga i Cádiz.

– Min dröm är att få arbete i Spanien och spela basket. I Senegal är det oroligt med demonstrationer och poliser på gatorna.

Totalt är det tusentals migranter från länderna söder om Sahara som förs från Kanarieöarna till spanska fastlandet med flyg till Madrid och därifrån vidare till flera platser över hela landet.

Migranter, i huvudsak vuxna män, som anlänt till Kanarieöarna förs nu vidare till spanska fastlandet.

I Andalusien har de vuxna männen förts i huvudsak till provinserna Granada, Almería och Málaga. De 240 migranterna i Torrox kom med buss från Madrid.

Fyrstjärniga Urban Beach har 77 rum. Ägaren Francisco Javier Martín säger till tidningen att anläggningen sköts i nuläget av en researrangör. Några mer detaljer vill han inte ge.

Migranter som anländer till Spanien får följa ett visst tillvägagångssätt och protokoll som är utarbetat av spanska myndigheter.

Först får de sjukvård, sedan väntar polisen. En process som pågår 72 timmar innan de tas om hand av personal i huvudsak från Röda Korset.