Den kända tyska biltillverkaren Mercedes investerar 1,2 miljarder euro i sin bilfabrik i Vitoria som ligger i norra Spanien.

Bil

Mercedes V-klass, foto: Mercedes-Benz.

I fabriken bygger biltillverkaren skåpbilar av klasserna Vito och V-klass. Företaget räknar med att montera 158.000 fordon under 2022 och planerar att ytterligare öka produktionen under de kommande åren. Fabriken är den största fabriken i Baskien, den har nästan 5.000 arbetare och genererar 30.000 indirekta jobb samt involverar 600 leverantörer i hela Spanien. Fabrikens produktion genererar 5% av Baskiens totala BNP och svarar för 10% av den autonoma regionens export.

Eftersom det kommer att produceras eldrivna skåpbilar i anläggningen så är den dessutom en nyckel till en framtida batterifabrik som planeras av Baskiens lokalregering och elleverantören Iberdrola.

Konflikter

Fabriken har under en längre tid plågats av en rad strejker (9 st.) efter att förhandlingar om förnyelsen av kollektivavtalet har pågått i nästan ett och ett halvt år, med nästan 40 möten. För att godkänna investeringen i fabriken hade huvudkontoret i Tyskland (Daimler) satt som villkor att arbetsfreden måste tryggas i annat fall kunde de rent av tänka sig att lägga ner fabriken.

Lösningen

Ett nytt kollektivavtal förhandlades fram som hela personalen fick vara med och rösta om. Det var flera fackföreningar inblandade, varav vissa motsatte sig avtalet och andra var för det. Men personalen var medveten om vikten av omröstningen, vilket avspeglar sig i valdeltagandet som landade på över 94%.

Omröstningen började vid midnatt natten till måndagen och sträckte sig över de tre skiftomgångarna fram till 2:20 på tisdagen, resultatet var klart klockan 3 på natten. Man kunde rösta på två sätt, antingen vid 22 urnor fördelade över hela fabriken eller via en mobilapp. Inga incidenter rörande valet rapporterades vid årets hittills varmaste dag i Vitoria.

Cirka 57% av personalen röstade för avtalet som därvid blev godkänt. Avtalet innebär en retroaktiv summa för 2021 på 5.500 euro, samt en löneökning på 6% för i år. Därefter ökas lönerna med 2,25 procent årligen för perioden 2023 – 2026. Det finns mer i avtalet men detta är de viktigaste inslagen.