Mercedes-Benz har skjutit in en miljard euro i sin spanska fabrik i en satsning på elektriska skåpbilar. 

Pengarna kommer också att användas för att renovera fabriken som ligger i Vitoria-Gasteiz i den baskiska regionen. Det innebär att den byggs ut från 696 000 kvadratmeter till 800 000. På så vis kommer de kunna börja bygga de nya skåpbilarna från och med 2026. Projektet, menar det tyska företaget, kommer att “garantera den långsiktiga hållbarheten” i Spanien samt “trygga anställningarna för de 5 000 personerna som arbetar där under de kommande åren”. 

Fabriken har som mål att vara helt koldioxidneutral år 2039. Utöver de 5 000 personerna som har fast anställning där genererar den 30 000 indirekta jobb. 

Den nya satsningen tillkännagavs förra veckan under ett event i fabriken som besöktes av Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Baskiens regionpresident Iñigo Urkullu och flera högt uppsatta chefer på Mercedes-Benz, bland dem Mathias Geisen som är huvudansvarig för företagets skåpbilsproduktion. 

Annons

Beslutet att börja producera sina mellanstora elektriska skåpbilar i fabriken togs 2023 och redan då inleddes arbetet med att bygga ut faciliteterna. Byggarbetet planeras vara klart under nästa år. 

Geisen sade att deras skåpbilar “strävar efter att vara ledande på el-fronten och den digitala körupplevelsen”. Han kallade förra veckans tillkännagivande för ”början på en ny era” för företaget.