Det talas om bistra tider med en inflation som har spätt på matpriserna rejält.

Då sätter Mercadona-handlarna rekord i både omsättning som vinst. Ökade matpriser gör att livsmedelskedjan Mercadona gör miljardvinst.

Mercadona slog 2023 sitt gamla rekord och ökade omsättningen med 15 procent till 35,5 miljarder euro. Vinsten hamnade på en miljard euro vilket var en ökning med 40 procent jämfört med året innan och en fördubbling jämfört med 2021.

Mercadonas vd Juan Roig höll presskonferens på tisdagen:

Annons

– Mercadona har gått väldigt bra 2023. Det har varit det bästa året någonsin och vi är mycket stolta över resultat, sa Roig när han höll sitt traditionella tal i Paterna (Valencia).

Roig berättade också att 600 miljoner euro betalas ut i bonusar till de mer än 104.000 anställda. Mercadona bidrar även till en och annan skatteeuro, 520 miljoner euro.

Antalet anställda har ökat med 5.000 på ett år och ytterligare tusen förväntas anställas under 2024. Det gör Mercadona till landets största företag.

Så en miljon euro i vinst, vart går de pengarna?

– 800 miljoner euro återinvesteras i själva företaget i att modernisera och effektivisera verksamheten. De återstående 200 miljoner euro fördelas mellan aktieägarna.

Under fjolåret sänkte Mercadona priset på 1.000 artiklar säger Roig som dock erkände att choklad, pasta, olivolja och ris har ökat i pris.

Mercadona har för närvarande 1.668 butiker efter att ha stängt 13 under de senaste månaderna.

Juan Roig förväntar att Mercadona slår nytt omsättningsrekord 2024 och att vinsten hamnar på en miljard euro igen.