Mer än 1.000 stulna bilar återfanns och 230 personer greps i en samordnad operation i 77 länder, i Spanien greps 86 personer och 191 fordon beslagtogs.

Det var poliser från den spanska nationalpolisen som deltog i operationen som samordnades av Interpol. Tillslagen i Spanien gjordes i Algeciras, Alicante, La Junquera, Madrid och Málaga. Det ungefärliga värdet av de återvunna fordonen, som stals på bara två veckor, uppgår till mer än 35 miljoner euro. Dessutom har utredningen hittat ett flertal förfalskade dokument och 480 000 stulna cigaretter.

Undersökningarna inleddes tack vare inspektioner utförda av agenter vid gränsstationer, fordonshandlare, skrotupplag och verkstäder. Där upptäckte de ett betydande antal stulna fordon, såväl som ett stort antal delar som var beredda att säljas på den svarta marknaden. Detta ledde till nya utredningar av kriminella organisationer som verkar på global skala.

Operación Carback

Operación Carback, tillslag i Argentina, foto: Interpol.

Operationen har stötts av Interpol, som i sina internationella databaser har information som samlats in på plats om fordon och ägare. De samarbetar i utbyte, analys och åtgärder med utgångspunkt från denna informationen med Frontex, främst i hamnarna i Algeciras och Alicante.

Stulna fordon handlas ofta i syfte att finansiera och begå andra brott, såsom narkotika- eller vapenhandel, människohandel och korruption. Av denna anledning analyserar Interpol den information som samlats in under utredningen för att fastställa möjliga kopplingar till andra kriminella områden. De åtgärder som har vidtagits hittills har gjort det möjligt för de gripna att åtalas för misstänkt utförande av ett flertal kriminella handlingar. Bland dem tillhörande en kriminell grupp, stöld av fordon, förskingring, förfalskning av handlingar och häleri.

Makrooperationen som samtidigt genomfördes över hela världen med deltagande av polisstyrkor i 77 länder innebar gripandet av 230 personer av olika nationaliteter. Varav 8 av de gripna har delgivits misstanke om människohandel. Dessutom återfanns 1.185 fordon; bilar, motorcyklar och lastbilar. Den samordnade operationen gick under arbetsnamnet ”Operación Carback”.