Svenska Magasinet berättade i novembernumret i fjol om situationen i Málagas fängelseanstalt i Alhaurin de la Torre. Då fanns 1.900 interner på anstalten. Sedan dess har antalet ökat ännu mer.

Fängelset i Malaga är inte bara den anstalt som har flest interner i Spanien, också den som är mest överfull, enligt fackorganisationen Acaip. För närvarande sitter 2.054 interner på anstalten i Alhaurin de la Torre vilket är mer än dubbelt vad som rekommenderas. Den är byggd för 837 personer, skriver i dag La Opinión de Málaga.

-De flesta celler har tre interner och det är ohållbart, inte bara för att utrymmets skull utan även på grund av de spända situationer som uppstår, säger Francisco Macero i fackorganisationen Acaip.

Alhaurin de la Torre ligger för närvarande på 244 procent av sin kapacitet. Varje dag får fängelset ta emot mellan fem till sju nya interner.

Annons

-Trångboddheten leder till en ökad osäkerhet. Varje dag ser vi fall av övergrepp, antingen mellan intagna eller mellan interner och personal, säger Macero till tidningen.

Fackförbundet har även organiserat skift vid måltiderna, eftersom det inte finns någon plats för alla fångar samtidigt. ”Varje modul kan ta 70 personer, inte det dubbla”.

Fackförbundet menar att det saknas ytterligare 50 vakter på anstalten till de 450 som finns där just för tillfället. I jämförelse med andra anstalter i Spanien har Alhaurin de la Torre få fängelsevakter. I november får anstalten utanför Málaga ytterligare 19 fängelsevakter, enligt fackorganisationen Acaip.

De ansvariga vid Alhaurin de la Torre vill nu diskutera med Spaniens fängelsemyndighet Dirección General de Instituciones Penitenciarias om det inte kunde överföras interner till det nybyggda fängelset i Morón tills den nya fängelseanstalten i Archidona står klar.

Sedan år 2000 har antalet intagna på Málagaanstalten ökat med 44 procent. Och det är framför allt utländska fångar som har ökat. 68 procent av de intagna är återfallsförbrytare enligt fackorganisationen Acaip.