Det var orden från en maskinist på olyckståget strax före urspårningen nära slutstationen i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Lokföraren som har 30 års erfarenhet överlevde kraschen som tog minst 78 människors liv och sårade 140. Det är den allvarligaste tågolyckan i landet på över 40 år.

Farten var 190 kilometer i timmen trots en hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen i den svåra kurvan där fyra vagnar välte och staplades på varandra.

Olyckan inträffade klockan 20.42 på onsdagskvällen när tåget var på väg in till stationen i Santiago de Compostela i nordvästra Galicien. Ombord fanns 218 passagerare och fyra tåganställda.

Spaniens kung Juan Carlos skriver idag på hovets webbplats att ”som människor och spanjorer upplever vi nu en dag som fylld med smärta och sorg. Den kungliga familjen vill förmedla sin djupaste tillgivenhet och solidaritet till de drabbade och anhöriga”.

Annons

Den spanske monarken liksom kronprins Felipe avbryter alla sina planerade möten på grund av respekt till offren. Den regionala regeringens president Alberto Núñez Feijóo har utlyst sju dagars sorg i regionen.

Tåget kom från Madrid och spårade ur tre kilometer ifrån stationen i Santiago de Compostela, som är en vallfarts- och turistort, 50 mil från huvudstaden. Under kvällen skulle det ha hållits årliga traditionella festligheter i staden, men de ställdes in efter katastrofen.

Den spanska regeringen kallades till krismöte. Premiärministern Mariano Rajoy besöker olycksplatsen idag.

Tåget som spårade ur utanför Santiago de Compostela hade inga tekniska problem, uppger det spanska järnvägsbolaget Renfe enligt AFP.

Svenska UD har en person på plats i Santiago de Compostela som ska gå i genom namnlistan över tågets passagerare. Hittills finns inga uppgifter om döda eller skadade svenskar.

(Foto: Twitter) Film från när olyckan inträffade