Tisdags morgon öppnade den marockanska marinen eld mot en snabbgående motorbåt som var på väg till Spanien fullastad med marockaner.

Båten med de illegala migranterna framfördes av två spanjorer som vägrade att stoppa när de blev beordrade. En marockansk kvinna blev dödad och tre andra marockaner blev skadade. De marockanska myndigheterna har uppgett att passagerarna låg ner i båten och kunde inte ses av besättningen på det marockanska fartyget.

Enligt marockanska media så råder det delade meningar om kvinnans ålder, enligt hennes identitetskort skall hon ha varit 19 år men andra uppgifter säger 22. Kvinnan har begravts i Tétouan i norra Marocko. Av de skadade har en fått sin arm amputerad på regionsjukhuset i M’diq-Fnideq, han har sedan överförts till centralsjukhuset i Rabat för vidare behandling. Det var totalt 25 illegala migranter i båten, samtliga har återförts till Marocko.

En av spanjorerna som framförde båten har ett digert kriminellt förflutet, han har förr blivit gripen 16 gånger för våld mot kvinnor och andra brott.

Annons

Det var andra gången på kort tid som den marockanska marinen har ingripit resolut mot båtar som har misstänkts för att smuggla migranter över medelhavet. Marockanska myndigheter säger att de i år har stoppat 54.000 migranter från att ta sig över från Marocko till Spanien. Ändå har Spanien registrerat fler än 38.000 som har lyckats ta sig över, enligt den internationella organisationen för migration (IOM).

Bildtext: Marocko sett från Spanien