Marocko har beslutat att stänga gränsen till de spanska enklaverna Ceuta och Melilla. Samtidigt ställs all flygtrafik och båttrafik in mellan de två länderna på grund av coronaviruset. Det berör alltså båttrafiken över Gibraltar sund och mellan Motril på Costa Tropical och Nador, Alhucemas och Tánger.

Beslutet att stänga gränspassagen till Melilla kom på torsdagseftermiddagen. Därefter har myndigheterna i Marocko utvidgat stängningen att också gälla båt–och flygtrafik. Beslutet är på obestämd tid även om de uppskattar att det kan pågå i 15 dagar.

Helt klart är att Marocko stänger gränsen till Spanien från idag fredag den 13 mars som för övrigt helgdag i Melilla för att fira 25 år som autonom region.

Beslutet från Marocko har tagits i samråd med spanska myndigheter skriver den officiella marockanska nyhetsbyrån MAP. När det gäller flygtrafiken mellan de båda länderna så gäller det bolagen Royal Air Maroc, Iberia, RyanAir och Air Arabia.

Utrikesministrar samt inrikesministrar från de båda länderna samt kung Felipe VI och Marockos motsvarighet Mohamed VI har kommit överens om att vidta denna åtgärd.

Det är för närvarande oklart vad som kommer att hända med de spanska turister som befinner sig i Marocko. Gränsen öppnades tillfälligt vid Ceuta och Melilla under fredagen så att spanska turister har möjlighet att återvända hem. Det skriver spanska ambassaden i Rabat på sitt Twitterkonto.

Åtgärden beskrivs som ett tungt slag mot turismen i Marocko då Spanien efter Frankrike är det land som bidrar med flest turister, uppskattningsvis 800.000 resenärer årligen.

Förutom Marocko har även USA, Venezuela, Colombia och Bolivia ställt in flygtrafiken till Spanien.