Under 2018 toppade Marocko listan över elleverantörer till Spanien med 2.088 GW per timme enligt det spanska institutet Red Eléctrica de España.

Nu flödar strömmen inte bara åt ena hållet utan det är i allra högsta grad dubbelriktat. Institutet sa att 76% av elhandelsflödena över gränsen gick till Marocko medan 25% gick till Spanien.

Idag finns det två länkar mellan de två länderna, detta kommer nu att utökas med en tredje förbindning som har en kapacitet på 700 MW vilket ger en total kommersiell kapacitet på 1.500 MW.

Ett avtal om detta undertecknades tidigare i år vid en ceremoni i Rabat mellan Marockos kung Mohammed VI och den spanske monarken Felipe V.

Annons

En förundersökning kommer nu att genomföras av den spanska nätoperatören och dess marockanska motsvarighet ONEE. Kostnaden beräknas till 150 miljoner dollar som skall fördelas lika mellan de två länderna.

Samtrafiken beräknas ge årliga intäkter på 140 miljoner euro till det spanska elsystemet, som slipper tullavgifter och ledningshyror eftersom ett auktionssystem för hanteringen av utbyteskapaciteten kan införas. Marocko har nästan inga fossila bränslen och mycket liten vattenkraft utan är till stor del beroende av import, men de senaste åren har de storsatsat på utbyggnaden av förnybar energi. De har byggt ”Noor” världens största solkraftverk, kraftverket har mer än en halv miljon speglar som koncentrerar solens strålar till ett 243 meter högt torn – som i sig är Afrikas högsta byggnad. Den anläggningen är bara en av flera som de senaste fem åren byggts i Marocko, dessutom är fler och ännu större är på gång. Målet för 2020 är att 42% av elen ska vara grön – ett mål som Marocko med all sannolikhet kommer att nå.