22 marockanska medborgare som tvingade ned ett flyg på flygplatsen i Palma de Mallorca på grund av en medicinsk nödsituation som visade sig vara påhittad har släppts fria. Anledningen är att Spaniens vänsterregering tagit bort uppvigling från brottsbalken Código Penal för att behaga sin koalitionspartner det katalanska republikanska partiet ERC.

Det var den 5 november 2021 som flyg MAC437-CMN-SAW från Air Arabia på rutten Casablanca-Istanbul tvingades ned på Sa Pobla-flygplatsen på grund av en medicinsk nödsituation.

Läs mer: Marockaner misstänks arrangerat nödlandning via Facebook-grupp

När väl planet hade landat blev den person som uppgett sig vara dödssjuk plötsligt frisk. 22 marockanska män lämnade planet och tog sig ut på flygfältet.

Männen tros ha organiserat avhoppet på Mallorca via en grupp på det sociala nätverket Facebook.

Polisen på Mallorca lyckades lokalisera och gripa avhopparna efter att ha sökt igenom parker, ockuperade fastigheter, vandrarhem, fartyg och andra flyg.

Läs mer: Spanien just nu – politikernas paradis

Eftersom uppvigling är borttaget från brottsbalken och ersatts av allmän oordning får händelsen med de illegala flyktingarna som fejkade en medicinsk nödsituation en något oväntad upplösning.

Regiondomstolen på Balearerna menar att männen inte kan åtalas för det nya brottet allmän oordning och anklagar dem bara för olaga tvång vilket kan ge sex månader upp till tre års fängelse.

Beslutet vid regiondomstolen innebär att samtliga 21 män släpps fria med vissa försiktighetsåtgärder. De måste inställa sig i domstol varje måndag, deras pass har blivit indragna och de får inte lämna Mallorca i väntan på rättegång, skriver Diario SUR.

Ytterligare en marockansk avhoppare som lyckades ta sig till spanska fastlandet greps i Barcelona och får inte lämna Spanien.

Åklagarmyndigheten menar att flygsäkerheten äventyrades när planet tvingades ned på Mallorca. Dessutom orsakade händelsen omdirigeringar och förseningar för ett 60-tal flyg och tvingade fram en stängning av Palmas flygplats i nästan fyra timmar.

Åklagarmyndigheten hade krävt fem års fängelse för uppvigling för var och en av männen.

En liknande händelse inträffade i början på december 2022 då ett passagerarplan från Casablanca på väg till Istanbul tvingades gå ned på El Prat-flygplatsen i Barcelona efter att en gravid kvinna låtsades att förlossningen var på väg. 28 personer avvek från planet vid det tillfället.