Den 45-årige marockanske medborgare som greps vid en polisinsats på calle Jerusalén 17 i stadsdelen Nuevo San Andrés i Málaga i måndags har blivit häktad för terrorbrott utan möjlighet till borgen.

Det meddelar domaren Joaquín Gadea vid nationaldomstolen AN (Audiencia Nacional) i Madrid.

45-årige Mohamed M. var bosatt i stadsdelen Nuevo San Andrés i Málaga där han greps. (Foto: Guardia Civil)

Via 16 konton på det sociala nätverket TikTok har Mohamed M. spridit jihadistisk propaganda från Islamiska staten, förkortat IS, som är en väpnad salafistisk terroristorganisation.

Han är misstänkt för att med indoktrinering och rekrytering av tredje part med uppmaningar till att begå terroristattacker, skriver nyhetsbyråerna Europa Press och EFE.

Annons

Via sina konton har han publicerat filmer från självmordsattacker och attentat som det i Moskva den 22 mars där över 140 människor miste livet och hundratals människor skadades.

45-årige Mohamed M. var bosatt i stadsdelen Nuevo San Andrés där han har levt ett dubbelliv. På ytan var han en normal person som gick till jobbet och levde vanligt liv.

Domaren motiverar häktningen med att det finns risk för att mannen avviker från landet. Mannen hade köpt en flygbiljett till Nador i Marocko innan han greps.

De senaste åren har präglats av en religiös våg med jihadistisk terrorism och som främst riktar sig mot allmänheten. Gärningsmännen verkar i stor utsträckning ensamma eller i mindre grupper och det är inte ovanligt att man har radikaliserats på en mycket kort tid.