”Españoles en el mundo” – så heter ett av Spaniens allra mest sedda TV-program där spanska rikstelevisionen RTVE gör nerdykningar på olika platser runt om i världen där man intervjuar och filmar spanjorer som lever sitt liv utanför Spanien.

I det senaste avsnittet som handlade om Stockholm, visade Maribel Álvarez, grundare av Alfombra Roja vår huvudstad och hur det är att leva i Sverige.

I programmet fick man se flera inslag som uppfattas som exotiska och annorlunda i Spanien. Många gånger är det sådant som vi svenskar tar för givet och inte fäster särskilt stor betydelse vid som anses mest intressanta: bastubad i Hellasgården mitt i Nackareservatet som en grön oas i Stockholms närhet, besök i Globen som fortfarande är världens största sfäriska byggnad samt en klättertur på taken vid Riddarholmen guidade av en ciceron och beundra den vackra utsikten över ”Nordens Venedig”.

Andra inslag i programmet handlade om något som knappt förekommer i Spanien över huvud taget, nämligen ”loppmarknad” eller ”second-hand” vilket gör att spanjorerna gör stora ögon när de hör att någon säljer något begagnat.

Annons

Det som väcker allra störst uppmärksamhet kring Sverige och Stockholm just nu är Millenium-trilogin av Stieg Larsson.

Programmet sågs den 20 oktober i direktsändning av 2.213.000 tittare i Spanien. På RTVEs web finns programmet i replay (se länk nedan). Här kan man se hela programmet: