Augusti visade igår sitt rätta jag. Värmeböljan börjar nå kokpunkten både utomhus och i kongressen. Spaniens regeringschef Mariano Rajoy tänker inte avgå frivilligt trots att han har utpekats som en av flera toppolitiker som tagit emot mutor från näringslivet.

I utfrågningen om korruptionsanklagelserna sa Rajoy att han inte kommer att erkänna sig skyldig.
-För jag är inte skyldig, sa Rajoy vid utfrågningen under gårdagen. Jag har alltid deklarerat mina inkomster och jag gick inte in i politiken för att bli rik.

Socialdemokratiska oppositionspartiet PSOE och partiledaren Alfredo Rubalcaba har länge krävt en förklaring av Rajoy och hotat med misstroendeförklaring. Alfredo Rubalcaba gick hårt åt Partido Popular och menade hade partiet vunnit val med hjälp av illegal finansiering i över 20 år.

Partido Popular har egen majoritet men PSOE utesluter inte en misstroendeomröstning mot premiärminister Rajoy. Trycket mot honom är stort även från övriga partier men också från media och ledarskribenter.

Annons

Allmänheten i Spanien ser korruptionen som ett av landets största problem. Samtidigt visar siffror att fifflet förekommer lite överallt. Medan oppositionen ser misstankarna mot Rajoy som ett tillfälle att vädra sitt missnöje rycker också stora grupper av människor på axlarna och säger att ”så gör alla”.

Misstankarna mot Rajoy kom upp då det konservativa PP:s förre kassör, storfräsaren Luis Bárcenas, gick ut med uppgifter att Rajoy som minister i slutet av 1990-talet fick kontanter från ett hemligt konto.

Pengarna ska ha kommit från företag som mutor för kontrakt i den offentliga sektorn.