Enligt tränare, presidenter och spelare som sporttidningen Marca har talat med har matcher i spanska fotbollsligan köpts i år. ”Jag har till och med tvivlat om huruvida jag ska ha med en spelare i startelvan, eftersom jag trodde att han var köpt” säger en tränare.

”Detta har alltid förekommit, den som säger något annat ljuger”. Det var i förra veckan som Getafes spelare Adrián Colunga kom med uttalandet som har blivit en smärtsam sanning för spansk fotboll.

Alla vet om det, tränare, klubbpresidenter och spelare, men det är tabu att gå till polisen och göra en anmälan.

Uppgjorda matcher är ett stort problem i fotbollen. I Italien har flera lag fått lämna Serie A och i en stor undersökning som spanska Marca har gjort vittnar spelare, tränare och klubbledare om hur utbrett fusk även i Spanien. Sporttidningen publicerar i nuläget en rad artiklar om ämnet och under torsdagen ska nya uppgifter fram under rubriken ”Las cloacas de la Liga”, ligans kloaksystem.

Annons

Enligt tidningen är rädslan stor hos flera spelare som fruktar att de spelas in i samband med telefonintervjuer. När personerna garanterades anonymitet talade de.

Rädslan hos spelare, tränare och klubbägare har gjort att årets säsong beskrivs som den renaste. Enligt Marca är folk rädda för uppmärksamheten, men ändå vittnar många om oegentligheter. Klubbpresidenter erkänner att de blivit erbjudna segrar mot pengar.