Marbellas mål är att alla invånare inte ska ha mer än 15 minuters gångavstånd till den service som kommunen erbjuder. Marbella är en storstadskommun med många bostadsområden. Målet är att den ska bli både vänligare och mer miljöanpassad för invånarna.

Stora ytor gör att invånarna tvingas ta bilen till kommunala bastjänster. När Marbella arbetar med den nya stadsplanen PGOM (Plan General de Ordenación Municipal) så ansluter sig staden till den 15-minutersmodell som andra kommuner har som mål.

José María Morente, är ansvarig för stadsutvecklingen och utarbetandet av den nya stadsplanen. I en intervju för Diario SUR säger han att Marbella ska bli en mer kompakt stad utan att förlora charmen som en stad med grönområden.

Det är meningen att invånarna ska finna det de behöver i sina stadsdelar och under sin dagliga promenad, säger José María Morente.

Annons

I dagsläget har kommunen två centrum, San Pedro och Marbella. Med utbyggda vägar och att främja gång- och cykelbanor ska tillgängligheten öka för invånare i stadsdelar som Valle del Sol, Holandalucía, Nueva Alcántara, Arroyo de la Represa, Los Molineros och La Ermita-Bello Horizonte.

Klyftorna mellan stadsdelarna ska försvinna med bättre infrastruktur.