I Marbellaområdet producerades det vin från 1600-talet. Men när turisterna kom fick vinmakarna ge vika. Nu vill kommunen ha Marbella på vinkartan. En begäran om att få ingå i distriktet ”Málaga’ y ’Sierra de Málaga” har skickats till kontrollorganet Consejo Regulador de Vinos de Málaga. Det meddelar borgmästaren José Bernal.

Under de senaste månaderna har borgmästaren träffat ansvariga vid kontrollorganet. Det finns folk som är intresserade av att återställa tidigare odlingar och få igång produktionen av vin.

Nya vinstockar kan planteras i områden som är godkända enligt den nya stadsplanen PGOU (Plan General de Ordenación Urbana).

Redan nu är varumärket Marbella känt för sina bra restauranger, goda mat och vinspecialister. En vinproduktionen skulle främja marknadsföringen ytterligare.

Annons

Marbella var ett vinområde godkänt av kontrollorganet Consejo Regulador fram till 1976. Med turismen kom hotell och semesterbostäder som trängde undan vingårdar och producenter.

Vinproduktionen började i Marbella redan på 1600-talet och hade ett avbrott då vinlusen phylloxera som ingår i familjen dvärgbladlöss slog till i Spanien.

”Vi har en gedigen bakgrund från det sextonde århundradet av vinframställning här i Marbella. Det är betydelsefullt för oss att få ingå i kontrollorganet igen. Dokument som vi lämnat in visar att Marbella-området var mycket produktivt under 1800-talet” säger borgmästaren José Bernal i ett pressmeddelande från kommunen.