Domaren vid nationaldomstolen AN (Audiencia Nacional), Manuel García Castellón, har beslutat att kalla svensken Lars Gunnar Broberg som är gift med Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz till domstolsförhör. Lars Gunnar Brobergs misstänks för att ha samröre med en kriminell organisation som ägnat sig åt penningtvätt och narkotikahandel.

Huvudman i den kriminella organisationen är Lars Gunnar Brobergs son Joakim. Han misstänks ha varit ledare för ligan som transporterat stora mängder narkotika som marijuana och hasch från Spanien till de nordiska länderna och främst Sverige. Även tyska och polska medborgare ingår i ligan.

Enligt nyhetsbyrån Europa Press åtalas totalt 32 personer. Rättegången hålls den 14 till 22 november. Lars Gunnar Broberg har kallats den 17 november klockan 10 via videokonferens från domstolen i Marbella som ligger närmast hemmet.

Diario SUR skriver att Lars Gunnar Brobergs hälsotillstånd kan förhindra honom att medverka. Lars Gunnar Brobergs hälsotillstånd utvärderas med jämna mellanrum.

Enligt förundersökningsdomaren finns det bevis som skulle styrka att Lars Gunnar Broberg,79, ska ha deltagit ”aktivt” i den påstådda kriminella organisationen. Svensken greps i februari 2021 men släpptes utan några åtgärder då han inte förekommer i belastningsregistret sedan tidigare.

Brasilien

Sonen Joakim Broberg efterlystes internationellt. Han lokaliserades och greps i Brasilien

Ligan ska ha smugglat stora mängder droger som ska ha gett stora och snabba vinster. Skatteparadis och fastigheter på Solkusten har fungerat som instrument i att tvätta pengar.

Med hjälp av skalbolag inom försäljning eller byggnation av hus, guld eller ädelstenar har totalt 7.300.820 euro tvättats av ligan som består av ”olika grupper eller grenar med flera kopplingar mellan dess medlemmar”.

”Även om de ibland arbetar tillsammans eller samarbetar är det vanligt att de utför sina aktiviteter självständigt” säger Manuel García Castellón till nyhetsbyrån Europa Press.

Kontor

Ett kontor som ägts av Lars Gunnar Broberg i ett kommersiellt köpcentrum i Nueva Andalucia har använts av sonen Joakim Broberg som täckmantel för olika fastighetsaffärer.

Bland de åtalade finns även en lokalpolis från Marbella som ska ha lämnat viss information avsedd för polisen vidare till Joakim Broberg i utbyte mot kontanter, enligt åtalet. Den polisen ska tidigare har ingått i borgmästarens livvaktsstyrka.

För att dölja de stora summornas ursprung ska Joakim Broberg ha omgett sig av specialister på finansverksamhet i skatteparadis. Regelbundna resor har gjorts till Schweiz och pengar har mottagits från Montenegro via transaktioner med USA.

En egyptisk medborgare nämns som har kopplingar till köpet av restauranglokaler i tjurfäktningsarenan i Nueva Andalucia där 250 000 euro har tvättats samt andra fastighetsinvesteringar.

Känslig

Härvan uppges vara mycket känslig för borgmästaren Ángeles Muñoz. Hon har vid upprepade tillfällen förtydligat att åtalet mot hennes man i nationaldomstolen inte har några kopplingar till kommunfullmäktige eller till henne själv som borgmästare.

Kommunfullmäktiges talesperson Félix Romero, säger att härvan varken har några kopplingar till kommunfullmäktige eller till Partido Popular.