Marbella kommun och Rincón de la Victoría gör som Madrid och Barcelona och upprättar ett nätverk av familjer som är villiga att ta emot asylsökande till Europa. Det är kommunnämnden för sociala rättigheter (Derechos Sociales) som vill upprätta ett nätverk av familjer som vill samarbeta och vara värd för asylflyktingar.

”Det handlar om personer och familjer i Marbella som är villiga att ta emot flyktingar antingen genom att öppna sina hem, annan egendom eller dela ut mat eller ekonomiska bidrag” säger borgmästaren José Bernal. ”Syftet är att vara ett komplement till den hjälp som staten ger”.

De som vill hjälpa till kan kontakta avdelningen ”Derechos Sociales” vid kommunen och erbjuda sin hjälp.

”Vi tror att ingen människa är illegal. När allvarliga akuta situationer inträffar vid gränserna eller i Europa kan vi inte titta bort när människor dör på stränder och hela familjer med barn färdas på vägar. Det finns inga regler, lagar eller taggtråd som kan stoppa förtvivlade människor där krig har förstört deras liv” säger Victoria Morales vid den kommunala nämnden för sociala rättigheter till Diario SUR.

Annons

Även Nerja och Benalmádena studerar i dagsläget möjligheten att göra som Marbella och Rincón de la Victoría uppger radiokanalen Cadena SER. Bland landets större städer upprättar Barcelona, Madrid, Valencia, Pamplona, Vitoria och Cádiz nätverk som ska ta emot flyktingar.

Ifjol tog Málaga kommun emot 221 asylsökande ett siffra som väntas fördubblas i år enligt Española de Ayuda al Refugiado. Enligt EU skulle Málaga ta emot en kvot på 422 asylsökande.

I provinsen Málaga finns det två flyktingförläggningar. Den ena tar 77 personer men det är bara 37 som sökt asyl. Senast anlände det 28 syrier från den spanska enklaven Melilla i Nordafrika.

De flesta som kommer vill vidare till Tyskland och Sverige uppger Cadena SER.

Du hittar Derechos Sociales i hörnet av calle Vázquez Clavel och calle San Bernabé i Marbella. Tlf: 952 768 700. E-postadress: bienestarsocial@marbella.es