Fyra män som anklagas för att driva en människohandelsverksamhet fångades på bar gärning när de transporterade algeriska medborgare från den spanska exklaven Ceuta till det spanska fastlandet i lördags.

Männen hade tagit 2.000 euro per person för resan över Gibraltarsund från Ceuta till Algeciras. Policía Nacional hävdar att männens inkomster uppgick till 26.000 euro för varje resa.

Två av de arresterade männen är lokalinnevånare från stadsdelen El Príncipe och de har ett digert kriminellt register.

Spaningarna på gruppen inleddes för fem månader sedan då Policía Nacional upptäckte båtar som fraktade algerier från Ceuta till Algeciras. De spanska myndigheterna misstänkte att det var en kriminell organisation som ansvarade för att ”rekrytera” dessa män från en tillfällig invandraranläggning i Ceuta.

Annons

Algerierna fick lära sig att de skulle stanna i sina bostäder till dess att smugglarna ropade på dem och snabbt stuvade in dem i snabba gummibåtar.

En talesman för Policía Nacional sa: ”De ekonomiska fördelarna med denna olagliga verksamhet var så fördelaktiga att gänget föredrog detta framför att transportera droger.”

Vid tillslaget beslagtogs mer än 10.000 euro, två knivar, flera mobiltelefoner, en videokamera samt olika dokument. Utredningen är fortfarande pågående.