De höga priserna innebär att allt fler skaffar ett extrajobb eller arbetar fler timmar för att få det att gå ihop. 

Den spanska ekonomin växer men många spanjorer får det tuffare och tuffare. Så kan man sammanfatta en ny rapport från Banco de España. Trots att flera makrodata – exempelvis BNP – går framåt söker allt fler medborgare ett extrajobb eller utökar sin arbetstid för att klara de ökande levnadskostnaderna. 

Rapporten beskriver hur hushållen varit tvungna att hitta “olika strategier” för att klara vardagen. Förutom att arbeta mer plockar många ut pengar ur sina besparingar eller tar ut personliga lån. De anpassar också sina konsumtionsvanor i stor utsträckning och väljer billigare alternativ på marknaden. 

Det är också tydligt att det är de ekonomiskt svagare grupperna som ökar sin arbetstid. Framförallt gäller det hushåll utan besparingar, de som hyr sina bostäder, unga människor och personer med lägre utbildningsnivå. 

Annons

Spanien är det EU-land där invånarna söker ett extrajobb eller går upp i arbetstid i störst utsträckning. Uppgifter från Eurostat visar att antalet spanjorer med fler än en arbetsgivare ökade med 6,8 procent mellan september 2022 och september 2023. Snittet i EMU-länderna låg på 1 procent.