Det är inte bara badgäster som har tröttnat på sommarens invasioner av maneter längs stränder på Solkusten. Även många företagare inom turistsektorn har fått nog. Utmed kusten finns det ett antal företag inriktade på vattenaktiviteter som uppblåsbara hoppborgar, trampbåtar och surfbrädor mellan den 15 juni till 15 september som har fått se antalet besökare minska.

Maneter har varit det stora samtalsämnet på stränderna i sommar. Stranden La Malagueta i Málaga har hissat röd flagg och varit stängd vid totalt 15 dagar i sommar på grund av maneter. Under tio andra dagar har stranden varit öppen under bara några timmar skriver Diario SUR på fredagen.

Liknande rapporter kommer från olika platser på kusten från Almuñécar på Costa Tropical till Estepona på västra Costa del Sol.

Årets manetinvasion är den värsta sedan 2012. Tidigare inträffade de större invasionerna under tidsintervaller på vart tionde eller tolfte år. Nu inträffar de oftare enligt havsbiologer. Vad orsaken är anses vara för tidigt att säga. Det krävs mer forskning i ämnet.
Läs mer: Vad är vad av ”geléklumparna” på stränderna?