Mellan mitten av januari och den första veckan av februari är mandelblomningen som intensivast på landsbygden i Málagaprovinsen.

Det finns mandelblom i praktiskt taget alla kommuner, men det finns några få inlandskommuner som sticker ut med ett spektakulärt överflöd av mandelträd i vita och rosa nyanser. Det finns givetvis mandelblom även i andra delar av Spanien, men det är i södra Andalusiens inland man hittar det verkliga överflödet av mandelträd. Bra utgångspunkter är Guadalhorcedalen, Axarquía och Sierra de las Nieves. Kommunerna som vi rekommenderar att besöka är: Arenas (Axarquía), Totalán (Montes de Málaga), Casabermeja (Antequera / Montes de Málaga), Guaro (Sierra de las Nieves), Cártama (Bajo Guadalhorce), Almogía (den västligaste delen av Montes de Málaga) och slutligen Ardales (Guadaltebadalen).

Vi kan framförallt rekommendera en tur upp mot Guaro, staden ligger 354 meter över havet och på den höjden är det perfekt för att hitta blommande mandelträd i dessa trakter. Här har de varje år en speciell feria som är dedikerad mandelblomningen, i år är ferian den 26/1 om vädret tillåter. Längre fram i vår får man åka högre upp om man vill hitta mandelblom och i april är blomningen över.

Mandelträden infördes till Spanien av fenicierna för cirka tvåtusen år sedan. Mandlarna är klara att skörda 7 – 8 månader efter blomningen, vi brukar ha som tradition att plocka en mandel varje år till julgröten. För den som tänker sig en mandel till julgröten kan det vara bra att känna till att det finns två sorters mandlar och ibland på samma träd. Det som odlas allmänt är sötmandel men det finns också bittermandel som används i små doser till vissa bakverk. Bittermandel är giftig och 8 – 10 bittermandlar kan vara dödlig dos för ett barn. Många odlare ympar in kvistar av bittermandel längst ned på trädet för att inte getterna skall beta av trädet. Mandelträden har sköra grenar och getterna skadar träden, men bittermandel tycker de inte om och trädet får då vara i fred.

Annons

Bildtexter: Samtliga bilder är tagna vid landsvägen som går mellan Guaro och Coin (A-7100), bara någon kilometer utanför Guaro.
Artikel och foto: Jonny Erixon.