”De är inte en del av islam”. En vecka efter attentatet i Paris känner det muslimska samfundet i provinsen Málaga ingen oro jämfört med Madridattentatet 2004. Det är Javier Isla, talesperson för det muslimska samfundet i provinsen Málaga, som idag intervjuas i dagstidningen La Opinión de Málaga.

Han beskriver sin uppfattning att den sammanfattar den känsla som de flesta muslimska familjer i Málaga känner att det finns en styrka i samexistens och att inga incidenter har rapporterats den senaste tiden. Muslimer i provinsen Málaga menar att befolkningen har förmåga att skilja mellan tro och den galenskap som jihadisterna står för.

Tolkningen som jihadister gör är varken pervers eller radikala utan helt enkelt absurd och används ofta för ekonomiska och politiska syften. Det är motsatsen till det som vi lär ut säger Javier Isla till tidningen.

Enligt Javier Isla sker framväxten av extremistgrupper i andra länder på grund av ekonomisk kris och ungdomar med en viss personlighet som dras till dessa grupper. Extremistgrupperna utnyttjar ungdomars mental svaghet och den hopplösa situationen som vissa familjer känner.

Annons

En av provinsen Málagas större moskéer ligger på calle Ingeniero De la Torre Acosta. I provinsen Málaga finns cirka 25 olika trossamfund.

Enligt siffror från organisationen Ucide (Unión de Comunidades Islámicas de España) finns det 1,7 miljoner muslimer i Spanien vilket är tre procent av befolkningen. 30 procent är spanska medborgare medan 70 procent är invandrare.