Málagaprovinsen ligger i topp i Spanien i beslag av drogen GHB som också är känd som ”våldtäktsdrogen”. Den intas mest i flytande form men säljs även i kristallinform i kapslar och har smeknamn som G, ”liquid Ecstasy, tvål, gina eller chorri.

Totalt beslagtog polisen 84,518 liter av den flytande drogen GHB eller liquid Ecstasy i provinsen Málaga. Det utgjorde 83,77 procent av samtliga tillslag i Spanien som var på totalt 100.898 liter. Málaga hamnar alltså långt före Barcelona och Madrid.

Det visar rapporten som utarbetats av inrikesdepartementet tillsammans underrättelsetjänsten mot terrorism och organiserad brottslighet CITCO (Centro de Inteligencia Contra el Terrorismo y el Crimen Organizado).

GHB är en drog som dämpar det centrala nervsystemet, orsakar förlust av medvetande och får användaren att svimma. Drogen används i samband med våldtäkter där gärningsmannen drogar sitt offer.

Först nu har statistiken över tillslagen mot narkotikahandeln under 2020 analyserats. Trots pandemin och restriktioner som utegångsförbud och karantän så ökade beslagen stort i Málaga med mer än 95 procent jämfört med 2019. Det gäller i huvudsak beslag av cannabis, hasch, kokain och ecstasy/GHB.

Rapporten visar att 26 stora tillslag mot narkotikahandeln gjordes i provinsen Málaga under 2020. Totalt greps 1.852 personer för brott mot folkhälsan vilket är nästan 26 procent av alla gripandena i Spanien. Det var en ökning med 12,52 procent jämfört med 2019.

En stor del av tillslagen på Solkusten var avsedd för marknaden i Tyskland och Sverige visar rapporten.