Lokala myndigheter som syftar till att förebygga och motverka våldsam extremism gör Málaga till spjutspetsen på nationell nivå i kampen mot terrorism. Att nationalpolisen i förra veckan grep den efterlyste franske vapenhandlaren Antoine Denevi kommer inte som någon överraskning.

Málaga blir den första större staden som ingår i Strong Cities Network som är ett internationellt nätverk mot terrorism. Det berättade statssekreteraren för säkerhet, Francisco Martínez Vázquez, vid den senaste konferensen om förebyggande av våldsam extremism som hölls vid FN:s högkvarter i Genève (Schweiz).

Det var i september ifjol som FN presenterade sitt nya program med ett globalt nätverk av lokala myndigheter som ska motverka och förhindra terrorism. Här ingår alltså Málaga skriver Diario SUR.

Ett av redskapen är att invånare i provinsen Málaga liksom i övriga Spanien anonymt kan rapportera om personer som misstänks ha blivit radikaliserade via 900 822 066, e-postadressen: stop-radicalismos@interior.es eller appen Alertcops.

Annons

Sedan terrorattentatet i Madrid 2004 som krävde 193 dödsoffer har spansk polis genomfört 169 större tillslag över landet. 656 personer har gripits och kvarhållits. 163 utländska terrorister har identifierats i Spanien.